Referat af skoleudviklingssamtalen 2024
Dagsorden
- Opfølgning på sidste års skoleudviklingssamtale
- Fagligt løft
- Elevtrivsel
- Personaleomsætning og APV
- Koncernpunkt 1: Fremtidens Skole, PBL
6. Koncernpunkt 2: Deltagelsesmuligheder for alle børn – herunder samarbejdet med eksterne
parter og med PPR
Deltagere
Deltagere fra skolen: Casper, Sencan, Mette, Christoffer, Sanne, Frederik (tr-l), Kamilla B (amr), Jesper (skolebestyrelsen) Deltagere fra centret: Centerchef Lise Ammitzbøll la Cour, faglig leder Mads Sode, pæd. adm. konsulent Erik Nordentoft.
Baggrund
Baggrund for aftalen Udviklingsaftalen er resume, mål og handlinger fra den årlige udviklingssamtale imellem skole og forvaltning. Udviklingsaftalen er ligeledes den enkelte skoles aftale jf. kommunens aftalestyring (På Skole- og PPR-Centrets område er aftalestyringen tilpasset skoleåret fra august til august). Skolen beslutter temaerne i aftalen, forvaltningen kan supplere blandt andet på baggrund af Direktionens Strategibrev Direktionens Strategibrev.
Udviklingsaftalen vil efterfølgende være udgangspunktet for det årlige dialogmøde imellem skolebestyrelser og Institutions- og skolerådet.
Udviklingsaftalen og det årlige dialogmøde realiserer kommunens Børne- og ungepolitik.
1. Opfølgning på sidste års skoleudviklingssamtale
De fysiske rammer
De fysiske rammer er stadig et fokus. Der er arbejdet med auditiv og visuel afskærmning i Tårn B (mellemtrin og udskoling) jf. handleplanen 10/1 2023. Der er etableret ændringer ved fællesområder i niveau 1. Ændringer i de fysiske rammer i Tårn A er påbegyndt og forventes færdige i løbet af sommeren 2024.
De begrænsede muligheder for leg og boldspil på udearealerne er fortsat en udfordring. LH har købt og opsat 5 basketballnet på terrasserne. Der er etableret midlertidige boldbaner på ”klub-grunden”. Der er i dette skoleår lavet prøvehandlinger med voksenstyrede pauseaktiviteter (VPA). Det udbygges i kommende skoleår, således at alle 12-pauser vil være dækket af 8-10 aktiviteter. Der er uddannet elever til at understøtte skakspil (”Playmaster”). Der er ligeledes taget initiativ til oprettelse af en legepatrulje, der skal understøtte aktiviteterne på legepladsen.
Faglig udvikling
Se særskilt punkt 2. Etablering af vejlederpraksis og kapacitetsopbygning i den forbindelse, sprog- og læsestrategi er udarbejdet, Co-teaching.
Overgang til ungdomsuddannelse – deltagelse i Mini Skills. LH ønsker øget fokus på tilrettelæggelsen af brobygning, så alle ikke skal det samme på samme tid. Der er behov for en mindre værdiladet vejledning og brug for mere målrettet vejledning til de enkelte elevgrupper. (SPC indkalder til særskilt møde med UUC).
Trivsel
For at styrke trivselsarbejdet er der for to år siden etableret trivselsgrupper på alle årgange. Trivselsgrupperne består af forældre, der vælges på det første forældremøde. Forældrene mødes to gange årligt med skolens ledelse (”Trivselsrådet”). På møderne informeres forældrene om skolens arbejde, og der videndeles om forældrenes arbejde for at understøtte klassetrivslen.
Skolen har udarbejdet en ”Social årsplan”, der indeholder de aktiviteter, alle årgangsteams skal arbejde med i løbet af året fx ”Fri for mobberi”. Afdelingsleder og socialfaglig leder drøfter løbende tiltagene med alle årgangsteams.
Øget elevinddragelse og indsigt i egen læring – fx ved brug af elevstyrede skolehjemsamtaler og stort arbejde i elevrådet.
Erfaringerne fra Konfliktmægling-uddannelse har været gode. Mægler bliver meget brugt og det går godt i spænd med vores arbejde med ressourcepædagoger.
2. Fagligt løft
Læringshusets undervisningseffekt skal løftes – skolens elever skal lære så meget som muligt.
Mål og indsatser i det kommende skoleår
Der er løbende fagudvalgsmøder med intern vidensdeling og kompetenceløft. Det er de faglige vejledere, der er ansvarlige for møderne. Der er planlagt ekstra fagudvalgsmøder med fokus på tuning af projekterne.
Der er etableret årlige læse- og matematikkonferencer på alle årgange. Det er de faglige vejledere, der står for konferencerne og der arbejdes datainformeret. Der er særligt fokus på kønsforskelle i karaktererne.
De faglige vejledere arbejder også i kommende skoleår med Co-teaching 1., 4. og 7. klassetrin.
LH deltager i Sundhedsstyrelsens projekt om tidlig opsporing af psykisk sygdom og mistrivsel i samarbejde med KP.
Alle lærere i indskolingen og på mellemtrinnet deltager i kompetenceudviklingen. Det er et 2-årigt projekt. Alle dansklærere og børnehaveklasseledere i indskolingen deltager i kompetenceudviklingsforløbet ”Didaktisk læseløft” (mini-læsevejleder uddannelse). KP står for undervisningen.
LH starter nogle prøvehandlinger med familieklasser. Der sættes fokus på skolenormer og værdier.
I indskolingen arbejdes der systematisk med Guided Reading. På mellemtrinnet arbejdes der med ”Tag ordet med dig”
LH planlægger et samarbejde med DCUM om ”Rum og pædagogik” og klasseledelse. Arbejdet skal understøtte lærernes arbejde i de særlige rammer på LH.
Ledelsen har fokus på en øget kvalificering af to-voksen timerne og mellemformer
LH har fokus på social og faglig onboarding af nye medarbejdere. LH oplever forsat stor elevtilgang og skal derfor løbende rekruttere nye medarbejdere.
3. Elevtrivsel
Fortsat fokus på elevtrivsel – hvordan kan der ses sammenhæng til arbejdet med PBL?
Faglig trivsel
Ro og orden
Mål og indsatser
LH arbejder fortsat med sociale årsplaner, og der er en løbende dialog med årgangene. Tæt ledelsesopfølgning med henblik at iværksætte målrettede indsatser
Trivselsarbejde evalueres på de årlige trivselskonferencer
Der arbejdes forsat med ”Fri for mobberi” i indskoling og SFO.
Meta-samtaler med eleverne om, hvad der svares på i trivselsmåling.
4. Personaleomsætning og APV
God APV med trivsel over kommuneniveau: Særdeles positiv udvikling fra 2022 til 2023.
Der er en klar bedring i tallene i personaleomsætning.
Mål og indsatser
Det er positivt, at der nu er overvågning på nogle områder af skolen. Det giver god mulighed for at følge op på evt. hærværk mv.
LH onboarding-procedure har givet en bedre opstart. Der er fokus på at hjælpe nye medarbejdere godt i gang, bl.a. med støtte fra de faglige vejledere.
LH arbejder forsat med handleplan for at styrke læringsmiljøerne. Der er forsat fokus på auditiv og visuel afskærmning imellem de respektive årgange.
Mellemformer og organisering af modtageundervisning. Opfølgning løbende og fokuseret ift. sygefravær.
5. Koncernfokus 1: Fremtidens Skole / PBL
Læringshuset gør det rigtig godt i udviklingen af Fremtidens Skole og PBL.
I den eksterne evaluering foretaget af Pluss svarede 81% af medarbejderne, at de ”i høj grad” eller ”i meget høj grad” har en tro på at lykkes med ”Fremtidens Skole”. 19% svarede at de ”i nogen grad” har en tro på at lykkes.
I samme evaluering siger 77% af medarbejderne, at de har de nødvendige kompetencer til at lykkes med at lave PBL-forløb af høj kvalitet (”i høj grad” og ”i meget høj grad”). 20% angiver ”i nogen grad”.
Mål og indsatser i det kommende skoleår
Faste projektperioder (5 perioder) med planlægning efter projektplanlægning med tovholdere og fagansvarlige.
Faglige vejledere
Projektfacilatorer og projektguides
Makerspace -praksisfaglighed
Bibliotek
Mellemformer
Faglige vejledere LKT og ressourcepædagoger
6. Koncernfokus 2: Deltagelsesmuligheder for alle børn – herunder samarbejdet med eksterne parter og med PPR
-
Mål og indsatser i det kommende skoleår
Som drøftet under de forrige punkter arbejder LH med inkluderende fællesskaber, fagligt løft af alle elever og mellemformer.
LH oplever fortsat en stor tilflytning og det giver et øget pres på sagsbehandling og opfølgning i samarbejdet med PPR.