Referat af skoleudviklingssamtalen 2023
Dagsorden
- Elevrådets input til udviklingen af Læringshuset v. Zana og Nanna
- Faglig udvikling v. Mette og Casper
- Trivsel v. Mette og Casper
- Fremtidens Skole v. Christoffer
- Overgang til ungdomsuddannelserne v. Birgit
- Ønsker til forenklings-/frigørelsesdagsorden
Deltagere
Fra skolen deltager: Punkt 1: Laura (elevrådskontaktlærer), Zana (forperson for elevrådet), Nanna (elevrådsrepræsentant). Ørige punkter: Mette (socialfaglig leder), Christoffer (afdelingsleder for mellemtrinnet), Birgit (afdelingsleder for udskolingen), Sanne (afdelingsleder for indskoling & SFO), Ümit (TR-L), Jesper (forperson for skolebestyrelsen), Jette (næstforperson for skolebestyrelsen).
Baggrund for aftalen
Udviklingsaftalen er resume, mål og handlinger fra den årlige udviklingssamtale imellem skole og forvaltning. Udviklingsaftalen er ligeledes den enkelte skoles aftale jf. kommunens aftalestyring (På institutions- og skolecenterets område er aftalestyringen tilpasset skoleåret fra august til august). Skolen beslutter temaerne i aftalen, forvaltningen kan supplere blandt andet på baggrund af Direktionens Strategibrev.
Udviklingsaftalen vil efterfølgende være udgangspunktet for det årlige dialogmøde imellem skolebestyrelser og Institutions- og skolerådet.
Udviklingsaftalen og det årlige dialogmøde realiserer kommunens Børne- og ungepolitik.
1. Elevrådet
Elevrådets tanker og ønsker til udviklingen af deres skole
Mål og indsatser i det kommende skoleår
A. Skabe ejerskab til de fysiske rammer. Bedre møbler, ejerskab og ansvar for de fysiske rammer. Inddrage eleverne i reparationer og udsmykning af skolen. Hærværk var/er en reaktion og frustration på flytningen, kedsomhed, ”dårlige møbler”, ”skolen var et tomt lærred”.
B. Gode kammeratskaber. Fokus på klassefællesskaberne (klasselærerdage), lejrskole på 7. årgang. Skolen skal skabe bedre rammer for klassefællesskaberne. Skabe tryghed i klasserne. Mere bevægelse og ”trivsels-lege” i undervisningen. Trivselsgrupperne (forældrene). Klassefællesskaber i fokus før indsatser på tværs af årgange.
C. Konfliktmægling. Uddanne elever og lærere som konfliktmæglere. (Tildelt ressourcer på 200.000 til konfliktmægling samt fri for mobberi).
2. Faglig udvikling
Målet er, at alle elever bliver så dygtige som muligt og har faglig progression i deres læring uanset niveau, og skabe gode deltagelsesmuligheder for alle uanset niveau.
Vores skoleindsats er bl.a. co-teaching mhp. at skabe lige og øget deltagelsesmuligheder for alle elever. Vi har kun eksisteret på Læringshuset i et år, og får fortsat nye elever (og medarbejdere) løbende hver måned. Vi er derfor fortsat ved at kortlægge, indsamle og analysere på nye test og data på vores elever. Alle klasser er i gang med årlige læringskonferencer i matematik og dansk. DSA indgår som en dimension i alle fag på begge typer af konferencer.
Vores elevgrundlag har ca. 50 % tosprogede og det kalder på at sprog og læsning i alle fag fylder meget i kerneopgaven.
Vi har haft oplæg om DSA og teamsamarbejde med fokus på at få kendskab til- og udvide medarbejdernes DSA-værktøjskasse i undervisning.
Mål og indsatser
A. Læseindsats: Der arbejdes bl.a. med differentieret, niveau- og holdinddelt læsegrupper. Der arbejdes med daglig dosis af læsning og fokus på afkodning, tekstforståelse, ordforråd, højtlæsning, fagbegreber, læselyst etc. Bibliotekaren og de faglige vejledere inddrages og er medpraktiserende ift. forberedelse, gennemførelse og evaluering af praksis, hvor de samme har co teaching og andre forløb alt efter hvad data og børnegruppen kalder på af relevant indsats på de enkelte årgange.
B. Fagkonferencer: Der afholdes årlige læringskonferencer i dansk og matematik med deltagelse af ledelse og vejledere. DSA indgår som dimension på begge typer af konferencer. Før og under konferencerne analyseres data og der udarbejdes handleplan og laves aftaler for nogle enkelte elever og klassen som helhed, som er inddelt i 4 grupper alt efter niveau ud fra data. Her ser vi på klassens progression. Teamets indsats fremadrettet afhænger af hvad data kalder på, at der skal være fokus på i undervisningen. Vejlederne faciliterer møderne. Ressourcer og forløb, der kræver ekstra understøttelse af teamets arbejde prioriteres og koordineres med social faglig leder, der deltager på alle konferencerne. Der drøftes hvordan man kan tage de faglige (læse)mål med sig ind i projekterne.
C. Systematisk brug af læsevejledere: Brug af læsevejledere i co-teaching forløb. Kompetenceudvikling som en del af fagudvalgsmøderne
3. Trivsel
Systematisk og struktureret arbejde med trivselsindsatser. Indsatserne er beskrevet i ”Oversigt over trivselsindsatser”. Alle årgangsteams udarbejder socialt årshjul der løbende er omdrejningspunkt for teamets arbejde. Arbejdet er beskrevet i
Mål og indsatser
A. Sociale årsplaner. Alle årgangsteams arbejder med sociale årsplaner.
B. Forældreinvolvering. Information om arbejdet med de sociale indsatser i klasser. Involvering af trivselsgrupperne. Ledelsens 2 har årlige møder med Trivselsrådet, hvor planlægning af aktiviteter og dialog er i fokus. Behov for øget forældreinvolvering. Tiltag for at styrke dette er bl.a. elevstyrede skolehjem-samtaler
C. Konfliktmægling og Fri for mobberi. Udviklingsarbejde mellem skole, klub og daginstitutionen.
4. Fremtidens Skole
Udviklingen af den projektbaserede undervisning
Mål og indsatser i det kommende skoleår
A. Øget elevindragelse og indsigt i egen læring. Implementering af elevstyrede skole-hjem-samtaler.
B. Øget forståelse af elevernes læring i projekterne. Implementering af kritikstænkning og feedback kultur.
C. Øget kvalitet i projekterne. Fokus på de syv elementer i alle projekter, og sammenhængen mellem projektspørgsmål, læringsmål og produkt.
5. Overgang til ungdomsuddannelserne
Øge antallet af elever der overgår til ungdomsuddannelserne.
Mål og indsatser i det kommende skoleår
A. Håndværkerklubben – i samarbejde med klubben.
B. Samarbejde med HTG
C. Samarbejde med Teknisk Skole.
6. Ønsker til forenklings-/frigørelsesdagsorden
Reducere fælleskommunale projekter, så der kan fokuseres på PBL.
Mål og indsatser i det kommende skoleår
-